Frans roulette: inzetten gebaseerd op het roulette wiel

roulette manipuleren

Bij Frans roulette kun je naast de normale inzetten op het speelveld ook een inzet doen gebaseerd op de verdeling van de nummers op het roulette wiel. Oorspronkelijk werden deze inzetten verbaal gedaan door het uitspreken van de naam van de inzet. Omdat dit in sommige landen niet als een legale inzet beschouwd werd (omdat je in theorie niet bewijst dat je genoeg geld voor de inzet beschikbaar hebt), zijn deze verbale inzetten toegevoegd aan het standaard speelveld. In veel casino’s worden deze inzetten nog steeds gepaard met het hardop uitspreken van de naam van de inzet.

Omdat de namen van de inzetten gebruikelijk in het Frans zijn, is het niet gelijk duidelijk wat ze betekenen en welke nummers onder de inzet vallen. We bespreken hier de 3 mogelijke inzetten die samen alle nummers van het roulette wiel omvatten en een aantal andere inzetten die gebaseerd zijn op de plaatsing van nummers op het wiel.

Voisins du Zero

De vertaling hiervan, ’buren van de nul’, geeft het idee achter deze inzet aan: de inzet bestaat uit de nul en zijn naastgelegen nummers. Om precies te zijn: alle nummers tussen het nummer 22 aan de linkerkant van de nul en het nummer 25 aan de rechterkant van de nul. Dit wordt bij de Franse roulette ook wel de grote serie genoemd.

Tiers du Cylindre

Dit is de naam voor de twaalf nummers die tegenover de nul liggen. Letterlijk betekent het ‘een derde van het wiel’ en het omvat alle nummers van 27 tot 33 op het wiel. Deze serie staat ook bekend als de kleine serie of ‘serie 5-8’.

Orphelins

Frans roulette: inzetten gebaseerd op het roulette wiel

De Orphelins zijn de wezen, en dit zijn de overgebleven nummers die geen deel uit maken van Voisins du Zero of Tiers du Cylindre. Er zijn twee groepen: de nummers 17, 34 en 6 aan de rechterkant van het wiel, en de nummers 1, 2, 14, 31 en 9 aan de linkerkant van het wiel.

Additionele inzetten

Naast de drie hoofd-inzetten zijn er een aantal andere mogelijkheden voor inzetten die gebaseerd op de ligging van de nummers op het wiel.

Jeu zéro

Nul spel, is de naam voor de nummers die het dichtst bij de nul liggen. Het is een subset van Voisins du Zero en bestaat uit de nummers 12, 35, 3, 26, 0, 32 en 15. Deze inzet is met name populair in Duitsland waar het ‘zero spiel’ genoemd wordt.

Neighbours bet

Frans roulette: inzetten gebaseerd op het roulette wiel

Een Engelse term deze keer, die eenvoudig aangeeft dat je op een nummer wilt inzetten en de vier nummers ernaast – twee nummers aan elke kant. Zo kun je op ‘nul en zijn buren’ inzetten, wat de nummers 3, 26, 0, 32 en 15 omvat.

Het huisvoordeel voor inzetten gebaseerd op het roulette wiel

Bovenstaande inzetten kunnen ook uitgevoerd worden op een normaal speelveld. Omdat de nummers verspreid zijn over het veld, is er een minimum aantal fiches nodig om op de nummers in te zetten:

  • Voisins du Zero: negen fiches (één fiche op 4/7, 12/15, 18/21, 19/22, 32/35, twee fiches op 0,2,3 twee fiches op 25, 26, 28, 29)
  • Tiers du Cylindre: zes fiches (één fiche op 5/8, 10/11, 13/16, 23/24, 27/30, 33/36)
  • Oprhelins: 5 fiches (één fiche op 1, 6/9, 14/17, 17/20, 31/34)

Daarnaast varieert het slagingspercentage per type inzet. Met Voisins du Zero win je 45,9% keer, bij Tiers du Cylindre is dit 32.4% en bij Orphelins slechts 24.3%.

Combineer je het aantal fiches met het slagingspercentage dat blijkt dat bij alle inzetten het huisvoordeel exact hetzelfde is, namelijk 2.7%. Dit is hetzelfde als het huisvoordeel bij de inzet op een enkel nummer. Deze tamelijk ingewikkelde inzetten geven je dus geen extra kans op winst. Sommige spelers zijn ervan overtuigd dat andere spelers ze alleen gebruiken om medespelers aan de roulette tafel te intimideren met Franse roulette terminologie.